Masło orzechowe – zalety

masło orzechowe


Wiele osób decydując się na dietę kupuje masło orzechowe. Bez wątpienia to świetny produkt dostarczający cenne nienasycone kwasy tłuszczowe. Ale nie tylko. Niektórzy narzekają, że ma swoje wady. Mam dobrą wiadomość – masło ma zdecydowanie więcej zalet. Wiele osób powie, że jest to produkt tuczący, nic podobnego – mit.

etapy tworzenia masłaZacznijmy od tego co powinniśmy wiedzieć. Wynalezione zostało przez lekarza, a receptura powinna zawierać minimum 90% orzechów. Pozostałe procenty to dodatki jak cukier, czy sól. Jednak są to masła gorszego sortu. Zdecydowanie polecam te, które posiadają 93-95% orzechów. Produkuje się jej z orzechów ziemnych poprzez ich prażenie w temperaturze ponad 200 stopni Celsjusza. Dzięki temu uzyskuje się kolor brązowy oraz kremową konsystencję. Według badań jednego z Bostońskich uniwersytetów osoby, które jadły je dwa lub kilka razy w tygodniu szybciej traciły na wadze niż te, które na starcie je wyeliminowało. Dlaczego? Otóż tłuszcz spala tłuszcz. Ujmując to bardziej szczegółowo, nienasycone kwasy spalają tkankę tłuszczową.

Przejdźmy zatem do zalet orzechów ziemnych. Przede wszystkim to bomba witaminowa, głowie grupa B, która pomaga w syntezie tłuszczów na energię. Oprócz niej występuje także witamina A, która pomaga utrzymać prawidłowy wzrok. Dodatkowo jedząc masło orzechowe dostarczamy cenną niacyną oraz kwas foliowy. Pierwsza pomaga w pracy układu pokarmowego i mózgu, druga zaś polecana jest kobietom w ciąży. Kolejną zaletą jest obniżanie poziomu cholesterolu. Orzechy to nie tylko tłuszcze, ale również białko. Dlatego właśnie jest to idealny produkt dla sportowców, czy wegetarian.

Jak zrobić masło samemu? Nic prostszego. Potrzebować będziemy oczywiście orzechów, najlepiej kilogram. Ważne, aby były już uprażone. Kupione orzechy należy zmielić dla uzyskania kremowej konsystencji. Dla smaku można dodać szczyptę soli. Mieszamy wszystko ze sobą za pomocą blendera na wysokich obrotach i gotowe. Gotowe masło można przełożyć do słoików lub pojemników. Warto zrobić więcej, z doświadczenia wiem jak szybko „ucieka”.